SSC Quiz: Advance Math Questions Series SSC CGL Exam

1. If x 47 + 1/x 47 = 2 then x 48 – 1/ x 48 = ?
(a) 1
 (b) 0
 (c) 2
 (d) None of these
View Answer
Ans. a
2. If point A is in third quadrant and 3 tan A – 4 = 0 then the value of 5 sin 2A + 3 sin A + 4 cos A = ? (a) 0
(b) – 24/5
(c) 24/5
(d) 48/5
View Answer
Ans. a
3. If α and β are the roots of equation x² + px + q = 0 then what will be the equation whose roots are α2+ αβ and β2+ αβ?
(a) x2 + p2x + p2q = 0
(b) x2 – q2x + p2q = 0
(c) x2 + q2x + p2q = 0
(d) x2 – p2x + p2q = 0
View Answer
Ans. d
4. The value of expression Algebra Part 1: Advance math series 2000 most important questions.
(a) (x2 – y2)(y2 – z2)(z2 – x2)
(b)3(x – y)(8y – z)(z – x)
(c) (x + y)(y + z)(z + x)
(d) 3(x + y)(y + z)(z + x)
View Answer
Ans. c
5. If a2 + b2 + c2 = ab + bc + ca, then the value of a2 + b2 + c2 is
(a) 3abc
(b) 3a2b2c2
(c) 3(abc)3
(d) None of these
View Answer
Ans. a
6. If a4 + 1/a4 = 119 then the value of a3 – 1 /a3 is
(a) 27
(b) 36
(c) 45
(d) 54
View Answer
Ans. b
7. If a3b = abc = 180, a, b, c, are positive integers, then the value of c is
(a) 110
(b) 1
(c) 4
(d) 25
View Answer
Ans. b
8. If a 1/3 + b 1/3 + c 1/3 = 0, then a relation among a, b, c is
(a) a +b +c = 0
(b) (a+ b+ c)3 = 27 abc
(c) a+ b+ c = 3 abc
(d) a3+b3+c3 = 0
View Answer
Ans. b
9. If a + b = 1, c + d = 1 and a – b = d/c , then the value of c2 – d2 is
(a) a/b
(b) b/a
(c) 1 (d) -1
View Answer
Ans. b
10. If x = b + c – 2a, y = c + a – 2b, z = a + b – 2c, then the value of x2 + y2 – z2 + 2xy is
(a) 0
(b) a + b + c
(c) a – b + c
(d) a + b – c
View Answer
Ans. a
11. If x + 9/x = 6, then the value of (x2 + 9/x2 ) is
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 12
View Answer
Ans. c
12. If x – y = x+y/7 = xy/4 ,the numerical value of xy is
(a) 4/3
(b) 3/4
(c) 1/4
(d) 4/1
View Answer
Ans. a
13. Let a = √6 – √5, b = √5 – 2 , c = 2 – √3 then point out the correct alternative among the four alternatives given below.
(a) b< a < c
(b) a < c < b
(c) b < c < a
(d) a < b < c
View Answer
Ans. d
14. If x is real, then the minimum value of (x2-x+1) is
(a) 3/4
(b) 0
(c) 1
(d) 1/4
View Answer
Ans. a

No comments:

Post a Comment